ПАРТНЕРСТВА УЧВРШЋУЈУ КУЛТУРНУ САРАДЊУ
20.12.2010

Директорка Француског центра Ниш, Азилиз Тоупин, у оквиру промоције Програма манифестација у култури за 2011. годину, које ова престижна установа планира да реализује са својим партнерима у Нишу, посетила је Градску општину Палилула. У разговору са председником општине, проф.др Игором Новаковићем, она је  истакла да овај документ представља основу за дијалог са будућим и садашњим партнерима, прилагођен очекивањима и потребама средине али и свету економије. „Градска општина Палилула је заинтерсована да протеклу успешну сарадњу са Француским центром Ниш унапреди-рекао је председник Новаковић.

На нашем путу европских интеграција, децентрализација културе је веома значајна активност, која се оваквим облицима сарадње унапређује. По речима Азилиз Тоупин, од пројеката који би се остваривали у 2011, у партнерству са ФЦ у Нишу номиновани су: Француски дани, Фестивал европског филма, Дечје позориште, Празник музике, НИШВИЛ, НИМУС, Дани Француског документарног филма.

У уводнику каталога, директорка и заменица директорке Француског културног центра у Београду, Паскал Делпеш и Софи Барде, истичу да ће година 2011, за Француски културни центар бити и година јубилеја у којој ће се обележити 60.година постојања и рада. По угледу на светску мрежу француских установа у култури у иностранству, ова установа промениће свој назив у Француски иститут у Србији. Наш циљ је, наглашавају директорке Центра, да кроз разноврсне догађаје и даље повезујемо велико умеће и престиж који одликују Француску и савременост данашњег стваралаштва.